αρχική εταιρεία κατάλογος ενημέρωση χρήση & συντήρηση επικοινωνία
 
 
 
 
 
 
 
Newsletter
 

- Η εξέλιξη σου ΤΖΑΚΙΟΥ

Το τζάκι, όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα, έκανε την εμφάνισή του στη Δυτική Ευρώπη μόλις το 12Ο αιώνα.   Πάντα είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σπίτι, καθώς από αυτό ζεσταινόταν ο χώρος, εκεί μαζευόταν η οικογένεια για να μιλήσει, να φάει και να κοιμηθεί.   Τα πρώτα τζάκια με  ......


......  με εστία ημικυκλικού σχήματος, κτισμένη μέσα σε τοίχο που πλαισιώνεται οπό δύο κατακόρυφες ευθύγραμμες στήλες (λαμπάδες) και μια οριζόντια μετόπη. Αυτά ήταν τα πιο συνηθισμένα και κατασκευάζονταν ως επί τον πλείστον στην εσωτερική πλευρά του τοίχου. Στις περιπτώσεις που ο τοίχος δεν είχε το απαιτούμενο πάχος, τότε ο κορμός προεξείχε μπροστά από το τζάκι ως ανάγλυφο. 

Στα τέλη του 12ου αιώνα, ο κορμός κατασκευάζεται από κεραμίδι για να αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες.  Μέχρι το τέλος του ίδιου αιώνα, τα τζάκια τόσο στα κάστρα, όσο και στις κατοικίες, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων ήταν εξαιρετικά απλά. Οι γλυπτές συνθέσεις στη μετόπη του τζακιού, είτε με υψηλό είτε με χαμηλό ανάγλυφο εμφανίζονται στις αρχές του 14ου αιώνα.   Από το 15ο ως το 18ο αιώνα, οι διαστάσεις του τζακιού μειώνονται. Το τζάκι στην Ευρώπη ακολουθεί την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και διακόσμησης της εκάστοτε εποχής. Είναι μια περίοδος ιδιαίτερης μεγαλοπρέπειας, στη διάρκεια της οποίας κατασκευάζονται αριστουργηματικά τζάκια από μάρμαρο και μαντεμένια εστία. 

Στο πέρασμα των αιώνων, καθώς η αρχιτεκτονική ήθελε μικρότερο το χώρο της κατοικίας, το τζάκι, ακολουθώντας αυτήν την τάση, γίνεται ολοένα και μικρότερο, καταλήγοντας στις διαστάσεις που γνωρίζουμε σήμερα.  Η εξέλιξη του τζακιού ακολούθησε δύο βασικούς δρόμους: εκείνον της τελειοποίησης της τεχνικής λειτουργίας του και εκείνον του αρχιτεκτονικού και στιλιστικού σχεδιασμού.  Και οι δύο έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία τζακιών με τέλεια λειτουργία και σημαντικό διακοσμητικό ρόλο που ορισμένες φορές έφτασε στα επίπεδα έργων τέχνης. 

 Από την αρχή του 17ου αιώνα, η μηχανική της λειτουργίας του τζακιού άρχισε να απασχολεί σοβαρότερα τους επιστήμονες με αποτέλεσμα να προταθούν διάφορες καινοτομικές λύσεις προσανατολισμένες, κυρίως, στο να μην είναι ο καπνός «το αναπόφευκτο πεπρωμένο».

Αργότερα, τον 18ο αιώνα, δύο Αμερικάνοι, ο Benjamin Franklίn και ο Benjamin Thompson, συνέβαλαν με καθοριστικό τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας των τζακιών. Ο πρώτος διατύπωσε την αρχή της σχέσης ανάμεσα στις διαστάσεις του ανοίγματος της εστίας του τζακιού και του ύψους της καπνοδόχου και υποστήριξε ότι ο καπνός, που είναι πιο βαρύς από τον αέρα, δεν θα μπορούσε ποτέ να ανέβει μέσα από μια καπνοδόχο χωρίς να μεταφέρει και θερμότητα. Ο δεύτερος ασχολήθηκε με μελέτες για τη θερμότητα και ήταν ο πρώτος που κατανόησε και χρησιμοποίησε τον όρο της θερμικής ακτινοβολίας. 

Το 19ο αιώνα στα σπίτια της Δυτικής Ευρώπης υπάρχει κατά κανόνα από ένα τζάκι τόσο στο σαλόνι όσο και στην κρεβατοκάμαρα. Αυτή η τάση, όμως, σταδιακά εγκαταλείπεται, καθώς αρχίζουν να χρησιμοποιούνται οι ξυλόσομπες και αργότερα η κεντρική θέρμανση. Η ανάπτυξη του μεταλλουργικού τομέα συνέβαλε στη μαζική κατασκευή της σόμπας και των συσκευών μαγειρέματος με ξύλα, που ήταν συσκευές πιο οικονομικές και πιο αποτελεσματικές από το τζάκι

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα το τζάκι να περάσει σε δεύτερη μοίρα σε μια περίοδο που είχε αγγίξει την τεχνική τελειότητα. Επιβίωσε, ωστόσο, ως ξεχωριστό διακοσμητικό στοιχείο, γι' αυτό και στην πραγματικότητα η κατασκευή τζακιών και η παραγωγή εστιών δεν διακόπηκε ποτέ. Το γεγονός, όμως, ότι το τζάκι θεωρήθηκε από τότε ως μια διακοσμητική κατασκευή είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει ευρύτερα γνωστή η τεράστια κληρονομιά τεχνικών γνώσεων γύρω από τη λειτουργία του.

Μετά την πετρελαϊκή κρίση στη δεκαετία του '70, που οδήγησε μοιραία στην αναζήτηση και επιλογή οικονομικότερων, αλλά και οικολογικότερων τρόπων θέρμανσης, η αγορά του τζακιού αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει και οι κατασκευαστές προτείνουν μοντέλα εστιών και διακοσμητικές επενδύσεις για όλα τα βαλάντια και γούστα. 

Τα τελευταία χρόνια, μετά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στον τρόπο κατασκευής των κατοικιών, αλλά και λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για εξοικονόμηση ενέργειας και για την προστασία του περιβάλλοντος, καταγράφεται μια στροφή από τα συμβατικά τζάκια προς τα προκατασκευασμένα και τις τεχνολογικά εξελιγμένες κλειστές εστίες υψηλής απόδοσης (ενεργειακά τζάκια θερμού αέραενεργειακές σόμπες θερμού αέρα, ενεργειακά τζάκια νερού καλοριφέρ, ενεργειακές σόμπες νερού καλοριφέρ κ.ά.).

Παρόλο που με τα χρόνια τα τζάκια εξελίχθηκαν, η βασική τους δομή και οι κανόνες λειτουργίας τους παραμένουν οι ίδιοι, το τζάκια αποτελείται από την εστία, την καμινάδα και την εξωτερική επένδυση. Η εστία ενός τζακιού είναι χτισμένη είτε με πυρότουβλα, είτε κατασκευασμένα από μαντέμι και ατσάλι τα πιο σύγχρονα.  Η εστία ενός τζακιού είναι ο χώρος μέσα στον οποίο γίνεται η καύση του ξύλου. Η ποιότητά της επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο την απόδοση του τζακιού όσο και την αντοχή του.

Στην αγορά  μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από μοντέλα που θα καλύπτουν τις ανάγκες του χώρου σας και ταυτόχρονα θα μπορεί να τα αντέξει ο προϋπολογισμός σας.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε ένα τζάκι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν ενδείκνυνται, ειδικά για τις μεγαλουπόλεις, τα παλιά κλασικά τζάκια με τη φωτιά να καίει σε ανοιχτή εστία. Για λόγους που έχουν σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η βιομηχανία κατασκευής τζακιών προχώρησε τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή σύγχρονων κλειστών εστιών με εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις και με εκπομπές ρύπων που περιορίζονται στα επιτρεπτά όρια που έχουν θεσπιστεί.

Προκειμένου να επιλέξετε σωστά το προϊόν που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις, θα πρέπει να είστε σωστά ενημερωμένοι.   Ένα σημαντικό στοιχείο είναι για ποιο λόγο θέλετε να αποκτήσετε τζάκι και ποιες ανάγκες θέλετε να σας καλύπτει.  Ανάλογα με τον τύπο της εστίας και την υποδομή εγκατάστασης, ένα τζάκι μπορεί να λειτουργήσει για θέρμανση του χώρου, να παρέχει ζεστό νερό στο σπίτι, να επιτρέπει το ψήσιμο του φαγητού ή να αποτελεί απλώς διακοσμητικό στοιχείο. Κάθε μία από τις παραπάνω λειτουργίες δεν αναιρεί η μία την άλλη, παρΆ όλα αυτά είναι καλό να γνωρίζετε πού θα επιστήσετε την προσοχή των ειδικών, ώστε να σας προτείνουν την κατάλληλη εστία.

Το τζάκι λοιπόν πρέπει να είναι λειτουργικά σωστό, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει και ένα εξαιρετικό αισθητικά αποτέλεσμα που θα φέρει την προσωπική σφραγίδα αυτών που θα το απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους. Για να φτάσετε όμως μέχρι εκεί, είναι αναγκαίο να αφιερώσετε χρόνο για έρευνα αγοράς. Να ενημερωθείτε για τις τεχνολογικές εξελίξεις και να συμβουλευτείτε ανθρώπους επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στο χώρο. Και αυτό γιατί συνεχώς η αγορά εμπλουτίζεται με νέα μοντέλα, που ενσωματώνουν πολλές τεχνολογικές βελτιώσεις και έχουν αναβαθμισμένα αισθητικά χαρακτηριστικά.

Η εταιρία μας ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΗΣ ΤΖΑΚΙΑ αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στο Ρέθυμνο τις πιο ποιοτικά και τεχνολογικά προηγμένες εταιρίες του εξωτερικού, προσφέρουμε προϊόντα θέρμανσης όπως ενεργειακό τζάκι ξύλου αέρα ή νερού, ενεργειακό τζάκι πέλετ αέρα ή νερού τζάκι υγραερίου, τζάκι χωρίς καμινάδαενεργειακή σόμπα ξύλου αέρα ή νερούενεργειακή σόμπα πέλλετ αέρα ή νερού, ενεργειακή σόμπα με φούρνο, ενεργειακό λέβητες ξύλουενεργειακό λέβητα πέλλετκεραμικά πάνελ υπερύθρων και αντλίες θερμότητας, όλα με εγγύηση, λειτουργικότητα, πιστοποίηση, υψηλή απόδοση και οικονομία στην κατανάλωση.

 

 
 
 
 
Επικοινωνία
 
28310 25499
info@georgoulakis.gr
 

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες